Spaanse koffie

carajillo_koffie_02[1]

Spanje heeft een traditie in koffie drinken. In Spanje is koffie iets wat je of thuis, of in de vele bars en terrassen drinkt, als ontbijt of na een maaltijd.

Er zijn koffievariaties met of zonder alcohol erin en ook de verschillende regio’s in Spanje hebben weer andere uitdrukkingen en variaties.

Om een of andere reden is de “cafe carajillo” onze uitgesproken favoriet. Hoe zou dat nou komen.? ’n Tip willen we wel geven : Ga je in de loop van de ochtend, na je ontbijtje thuis, naar het strand, zoek dan een gezellig plekje in een strandtent, bestel een cafe carajillo en geniet van de sfeer. Een beter begin van een stranddag is niet denkbaar. p.s. Een carajillo is ’n cafe solo(espresso) met een scheut brandy of vieux. Proost !
Andere Spaanse koffie-variaties zijn :

café soloCafe solo ( is een espresso )

Een Café solo (letterlijk alleen koffie) is een sterk kopje koffie wat het meest gedronken wordt na een maaltijd maar ook soms bij het ontbijt. In andere landen is de Café solo bekend als Espresso, met name in Italië. Het ligt een beetje aan de persoon die de koffie maakt en met welke machine maar de Café solo kan soms erg sterk zijn waarbij het in andere landen gebruikelijk is om een glaasje water bij de koffie te geven.

 

cafe con lecheCafe con leche – normale koffie met warme melk

Zonder twijfel is de Café con leche de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd. Het is in Spanje gebruikelijk om na 11 uur geen Café con leche meer te drinken. Na dat tijdstip is het gewoonlijk om een sterkere variant te drinken zoals een Café solo of Cortado. Buitenlanders bestellen nog wel eens een Café con leche na een maaltijd waarbij een ober hen wellicht vreemd aankijkt want dat is niet helemaal Spaans.

 

Cortado – cafe solo met 30 tot 50 % warme melkcortado

Een Cortado (dus niet café cortado) is een sterk kopje koffie met een scheutje warme melk, vaak geserveerd in een glas maar ook mogelijk in een kopje. Het woord Cortado betekent gesneden of geknipt en je kunt een “camarero” laten weten dat je een Cortado wilt hebben door met je vingers een schaar gebaar te maken en te knippen. Voor veel buitenlanders is een Cortado het meest geschikte kopje koffie aangezien deze veel op de koffie in eigen land lijkt, al is deze wellicht iets sterker. Daarnaast kan de Cortado met warme of koude melk gedronken worden, afhankelijk van het seizoen.

 

Café-Americano[1]Cafe americano – cafe solo aangelengd met heet water

Een Americano is te vergelijken met een Café solo maar dan minder sterk, ook wel een grote kop zwarte koffie genoemd. Een Americano wordt meestal geschonken in een grotere kop en wordt veel gedronken door buitenlanders omdat de koffie minder sterk is. Voor veel Spanjaarden echter is het niet zo’n perfecte koffie omdat deze juist slapper is en men liever van iets stevigers houdt.

Café Caleta

Natuurlijk moesten wij deze koffie een keer proeven.
Er zijn niet veel restaurants die het aanbieden maar natuurlijk wel bij restaurant Sa Caleta.. Maar let op, deze koffie uit een kookpot is heftig. Terwijl hij langzaam in een keramische pot kookt, wordt hij op smaak gebracht met citroenen en sinaasappelschil, kaneel, suiker, koffiebonen en cognac. En niet te weinig. Café Caleta is zo’n typisch Ibiza-dingetje wat je zeker eens gedronken moet hebben net als Hierbas.

 

cafe1

 

Terug naar Algemene Tips

 

specials

  • Casa Suenos/Casa su Amor/Casa Cecilia/Floreale

  • Can Pep / Villa Santana

  • Studio Cecilia / Studio Calma / B & B MeCasa / Cozy Caravan

  • Casa Rocca / Gypset

  • Casa Buganvila / Casa Lavander / Casa Sabine en Can Yasmine

  • Casa Relajante