DJ Clemens

‘Vermaak ik mensen, dan vermaak ik mezelf’

Clemens van Bracht is toch een van de zangers van De Deurzakkers? Hij is nog veel actiever als diskjockey, zaterdag draaide hij in De Gildenbond.

Zaterdagavond, De Gildenbond in Kaatsheuvel. Het lijkt wel alsof Ibiza daar naar binnen is gewaaid, zo relaxed is het er.  Vooral te danken aan de diskjockey, die precies weet hoe de sfeer op dit zo populaire Spaanse eiland is: zeer gemoedelijk, je druk maken is not done. Hij komt er dan ook al bijna dertig jaar, woont er negen maanden per jaar met zijn vrouw Dianne Teurlings.

Die diskjockey is Clemens van Bracht. Bij de kenner van het Nederlandstalige lied gaat er onmiddellijk een belletje rinkelen: hij vormt samen met Willem van Schijndel De Deurzakkers. In 1974 scoorden ze bij toeval een megahit met Zak es lekker door, daarna konden ze overal, mede geholpen door hits als Het is hier binnen beter dan buiten en  Doe een stapje naar voren, de podia beklimmen. In Nederland, en ook daarbuiten: onder meer opgetreden in New York, na de marathon, in Mexico City, drie keer in Singapore. En overal waar Nederlanders in den vreemde bij elkaar woonden.

Van Bracht (72), die in Sprang-Capelle woont, is echter begonnen als diskjockey. “Op mijn zeventiende draaide ik plaatjes in Het Karrewiel, allemaal top-40. Toen we met De Deurzakkers begonnen, ben ik daarmee gestopt. Ik had mijn eigen platenzaak, een gezin met drie dochters.”

In 2000 deed hij de winkel van de hand, daarmee had Van Bracht zijn handen vrij om zijn oude stiel weer op te pakken. “Als ik mensen kan vermaken, vermaak ik mezelf. Daarom ben ik ermee begonnen. Daar komt bij dat ik verzot op muziek. Met bijna alle stijlen heb ik wat, behalve hardcore house. Als artiest sta je graag in de spotlights, als diskjockey is dat niet anders.” Hij is veelgevraagd. “Je bent bekend, dat is een groot voordeel.”

Toch zijn er wel degelijk verschillen. “Met De Deurzakkers treden we een halfuur, drie kwartier op. Als dj ben je de hele avond in de weer. En je moet goed aanvoelen wat de mensen willen horen. Wat dat betreft, kan ik teren op mijn werk als ondernemer. In mijn platenzaak zat ik heel de dag tussen de muziek.” Wat overigens niet inhoudt dat nostalgie de hoofdmoot vormt. “Ik houd goed bij wat er allemaal wordt uitgebracht.”

Zijn interesse is dus breed, maar deep house triggert hem net wat meer. “Een langzamere versie van house, waar je lekker loom op mee kan deinen. Past perfect bij een heerlijke zomerse dag.” En die dagen komen bij hem en zijn vrouw Dianne Teurlings nogal eens voorbij: negen maanden per jaar wonen ze op Ibiza. “Fantastisch eiland. De mensen leven er zo relaxed, geweldig. Daar draai ik dus ook, meestal op het strand.” Overigens, De Deurzakkers worden niet vergeten. “Als we een klus hebben, vlieg ik naar Nederland. En als diskjockey ontkom ik er niet aan onze allereerste hit live te zingen.”

Clemens en Dianne kennen het eiland op hun duimpje, en zijn aardig ingeburgerd. Dat heeft nog wat opgeleverd: mijntipsibiza.nl. “In eerste instantie hebben we die site opgezet voor de Nederlanders, we wilden de schoonheid van het eiland delen. Maar we zijn bij toeval ook in het verhuur van vakantiewoningen voor derden gerold. En dat doen we ook voor autoverhuurbedrijven.” Dat is vooral het pakkie-an voor Dianne (62).

Draaien in Nederland, of Ibiza: het is toch anders. “In Nederland leven we gejaagd, je ziet dat toch wel een beetje terug op feestjes. Op Ibiza is het gemoedelijker.” Hoe dan ook: “Kijk, je moet doen waar je plezier in hebt. Hier heb ik heel veel lol in. Ik houd van mensen, van die interactie. Niet door hele verhalen te houden, maar ik maak die connectie met muziek.” Op het podium, samen met Willem, en dus achter die draaitafel. En ook dan pakt Clemens de hoofdrol. “Dus doe ik zelden iets met verzoeknummers. Als je in een flow zit, voegen die maar zelden iets toe.”

Door Kees Klijn

Terug naar Ingezonden Mail

 

specials

  • Casa Suenos, Casa su Amor, Can Yasmine, Can Caro en Can Rafaël

  • Casa Relajante

  • Casa Rocca, Studio Cecilia en Gypset

  • MeCasa ( B & B ) / Cozy Caravan

  • Can Pep / Villa Santana

  • Casa Buganvila / Casa Lavander en Casa Sabine